Gatenzaag

Gatzagen

Gatzaag, ook wel gatenzaag, gatenboor of klokboor genoemd, is geschikt om ronde gaten in verschillende soorten materialen te boren. Een gatenzaag is makkelijk te herkennen aan zijn grote ronde vorm. Een gatenzaag verschilt dan ook erg veel vergeleken met een gewone boor. Daarnaast verspaant een gewone boor het geboorde materiaal tot zaagsel, terwijl een gatenzaag een ronde schijf achterlaat. De boor hoeft hierdoor veel minder werk te doen en het boren van een gat met een gatenzaag gaat dan ook veel sneller.

Het meest voorkomende werk, waarbij je een gatzaag kan gebruiken, is het monteren van inbouwdozen in een muur, het monteren van centraaldozen of bijvoorbeeld inbouwspots in het plafond. In tegenstelling tot een gewone boor, waarbij er vaak een klein gat geboord wordt, kun je met een gatzaag een groot mooi gat boren. Een gatzaag is geschikt voor de materialen metaal, keramiek, beton, hout en baksteen. Maar ook voor deze materialen zijn er weer verschillende gatzagen. Benieuwd naar welke gatenzaag geschikt is voor welk materiaal? Lees dan snel verder.

 

Bi-metaal gatzagen en TCT gatzagen

Een van de gatenzagen is een bi-metaal gatzaag. Zoals de naam eigenlijk al zegt, is deze gatenzaag geschikt voor vele metaalsoorten. Doordat de bi-metaal gatzagen een variabele tandsteek hebben (4- - 6 tanden per inch) wordt het gat mooi rond. Ook is er een bi-metaal gatzaag ontwikkeld die gelegeerd is met 8% cobalt. Met deze boor kan er nog makkelijker er sneller een gat geboord worden en is deze gatzaag bedoeld voor moeilijk te boren metaalsoorten zoals RVS.

De bi-metaal gatzagen zijn ook geschikt voor metalen als hout, gips en PVC. Maar voor zulk materiaal evenals zachte steensoorten zoals baksteen en tegels, zijn TCT gatzagen beter geschikt. TCT gatzagen zijn te herkennen aan de brede en agressieve tanden op de boor. Deze tanden zorgen ervoor dat er nog sneller een gat geboord kan worden met weinig moeite. Ook blijven deze tanden veel langer scherp dan de tanden van een bi-metaal gatzaag en daarom heeft de TCT gatzaag een langere levensduur.

 

Gatzaag houders

Voor het gebruiken van een gatzaag is het noodzakelijk om een houder aan te schaffen. Zonder een houder is het gebruiken van een gatzaag namelijk onmogelijk. Let daarbij op dat er twee verschillende houders zijn voor gatzagen. Een houder is geschikt voor gatzagen met een diameter tot en met 30 millimeter en een houder is geschikt voor gatzagen met een diameter groter dan 30 millimeter. Vervolgens kun je de houder met centreerboor op de boormachine bevestigen en de juiste gatenzaag voor het juiste materiaal gebruiken. Wanneer de gatenzaag een grote diameter heeft, zal er op een laag toerental geboord moeten worden zodat het gat mooi rond wordt.

 

Bent u buiten gatenzagen nog op zoek naar andere boren voor bijvoorbeeld kleine gaten te zagen in materialen zoals steen, metaal of hout? Bekijk dan de webshop van boorkopen.nl. Op deze webshop vindt u een groot aantal diverse boren en alle boren zijn ruim op voorraad in een eigen winkel. Dat betekend dat alle bestelde producten direct leverbaar zijn.