Knoopcel batterij

Wat is een knoopcel batterij?
Een knoopcel batterij is een kleine knoopvormige batterij. Dit type batterij is makkelijk te herkennen aan zijn ronde en relatief platte vorm. Vanwege het kleine formaat van de knoopcel batterij en de beperkte energie in vergelijking met andere grotere wegwerpbatterijen wordt deze knoopcel steeds meer populair. Dit komt doordat er steeds meer kleine draagbare elektronische apparaten op de markt komen waar alleen een kleine batterij in past. Een knoopcel batterij is een wegwerpbatterij en deze dient dus ingeleverd te worden bij klein chemisch afval. Deze zijn te vinden in elke winkel waar je ook batterijen kunt kopen.

Lithium knoopcel batterij
Alhoewel een knoopcel batterij makkelijk te herkennen is aan zijn platte en ronde uiterlijk, zijn er toch nog een aantal verschillen tussen de knoopcel batterijen. Een van de vele verschillende knoopcellen is bijvoorbeeld de Lithium 3 Volt knoopcel batterij. Deze Lithium knoopcel batterij wordt vaak gebruikt in kleinere apparaten, waar geen ruimte is voor grote batterijen. Denk hierbij aan apparaten zoals speelgoed, computers, afstandsbediening, horloges, rekenmachines, weegschalen, maar ook in bijvoorbeeld draadloze deurbellen.

Ook onder de Lithium knoopcel batterijen zijn er weer diverse soorten. De maat van de verschillende Lithium knoopcel batterijen kun je aan de code ontleden. De code van een knoopcel batterij is bijvoorbeeld CR2032. De eerste twee cijfers, in dit geval 20, staan voor de diameter van de knoopcel batterij. De laatste twee cijfers, in dit geval 32, staan voor de dikte van de knoopcel batterij. In dit geval heeft de CR2032 een diameter van 20 millimeter en een dikte van 3,2 millimeter.

Alkaline knoopcel batterijen
Naast de Lithium knoopcel batterij bestaat er ook de alkaline knoopcel batterij. De alkaline knoopcel batterij zijn kleine knoopcellen met een spanning van 1,5 Volt. Meestal worden deze aangegeven met de termen LR of AG. De alkaline knoopcel batterijen worden veelal gebruikt in apparaten zoals afstandsbedieningen, rekenmachines en lampjes. Let ook bij de alkaline knoopcel batterijen op dat je de juiste formaat koopt, want ook deze batterij is er in verschillende formaten.

Zilveroxide knoopcel batterij
De zilveroxide knoopcel batterij wordt ook wel de ‘horlogebatterij’ genoemd. Zoals de naam dus eigenlijk al zegt wordt deze batterij voornamelijk in horloges toegepast, maar rekenmachines en speelgoed worden niet uitgesloten.

Door de vele verschillende typenummers van de horlogebatterijen kan het verwarrend zijn welke nieuwe batterij je nodig hebt. Aan de achterkant van de oude horlogebatterij staat een nummer, dat overigens erg klein op de batterij gedrukt staat. Maar met dit typenummer vindt je de juiste batterij die geschikt is voor bijvoorbeeld je horloge.

Hoortoestelbatterijen
Naast de bovengenoemde drie verschillende knoopcel batterijen bestaat er ook nog de hoortoestelbatterij. Van de merken Rayovac en Duracell bestaan er vier verschillende type hoortoestelbatterijen in de nummers 10, 13, 312 en 675. De verschillende types, ook wel nummers, hebben een andere diameter, hoogte en capaciteit. Ook voor de hoortoestelbatterijen is het noodzakelijk om te kijken welke batterij in jouw hoortoestel hoort.

Bent u buiten knoopcel batterijen nog op zoek naar andere batterijen? Bekijk dan de webshop van batterijenstunter.nl. Op deze webshop vindt je een groot aantal diverse batterijen van verschillende merken. Alle batterijen op batterijenstunter.nl zijn ruim op voorraad in een eigen winkel, wat betekend dat alle bestelde producten direct leverbaar zijn.