Blogs

Een blog is een online dagboek of verslag dat regelmatig en soms meerdere malen per dag wordt bijgehouden. In het moderne tijdperk waarin we leven heeft digitale communicatie zich stormachtig ontwikkeld. Mede daardoor is de populariteit van blogs enorm toegenomen. Bedrijven en influencers kunnen bloggen gebruiken om hun stem te laten horen, interacties op te bouwen en reclame te maken. Een blog plaatsen heeft een positieve invloed op je online aanwezigheid, klantenbinding en zakelijke resultaten.

Na verloop van tijd ontwikkelen veel blogs een vast publiek, variërend van enkele tientallen tot duizenden bezoekers per dag, die regelmatig terugkeren om op de hoogte te blijven van nieuwe inhoud. Bovendien lezen bloggers zelf vaak talloze andere blogs verspreid over de hele wereld. Hierdoor verspreidt nieuws zich razendsnel via dit medium.

Een duidelijk voorbeeld van de impact van blogs was tijdens de aanslag op de Twin Towers in New York. Terwijl traditionele nieuwssites door de enorme toeloop al snel ontoegankelijk werden, rapporteerden bloggers de gebeurtenissen uit de eerste hand. Dit speelde zich vaak recht voor hun ogen af.

Het belang van bloggen neemt gestaag toe in de media. Opmerkelijke bloggers omvatten niet alleen presentatoren en komieken, maar ook politieke figuren, wier blogs aanzienlijke aandacht krijgen en waarvan de inhoud vaak nieuws wordt. Een dergelijk voorbeeld is voormalig president van de Verenigde Staten, Donald Trump.

Een ander opvallend geval is de Cubaanse blogger Yoani Sánchez, wiens blog wordt vertaald in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Haar blogs hebben zoveel erkenning gekregen dat ze zelfs de Prins Claus Prijs ontving voor haar bijdragen.

Veel bloggers maken gebruik van gratis online platforms om hun blogs bij te houden, waarbij Blogger en WordPress de meest prominente keuzes zijn. Blogger en WordPress hebben een wereldwijd bereik. In Nederland was er echter een specifieke dienst genaamd "web-log" die zich richtte op het Nederlandse taalgebied. Deze dienst werd later, samen met de blogs van de Volkskrant, overgenomen door Sanoma. De overgang verliep echter niet zonder problemen. Het nieuw gecreëerde "weblog.nl" (zonder streepje) werd in 2013 stopgezet.

In België bood Skynetblogs, onderdeel van Skynet (Belgacom), een vergelijkbare dienst aan. Deze service werd in 2018 beëindigd.

SEO

Blogs hebben een belangrijk aandeel in SEO, door dagelijks nieuwe content online te brengen, vergroot je de kans dat je website hoger scoort in zoekmachines zoals google. Dit houdt in dat meer mensen opzoek zijn naar de info die jij online zet op je site en in verband wordt gebracht met hun zoekopdrachten. Zo komen ze eerder op jouw site terecht. Het toevoegen van relevante en populaire zoekwoorden in je blogs kan ervoor zorgen dat je website zichtbaarder wordt en er een grote stroom bezoekers op je website beland. Hoe meer bezoekers op de website, hoe meer kans op een hogere omzet.

Wat zet je in je blog?

Een belangrijke functie van het delen van vlogs is waardevolle info verspreiden. Of je het nou in je blog hebt over analyses, tips & tricks of over de ontwikkelingen in je branche, blogs geven je de kans om je een platform te geven en jezelf een positie te geven in jouw branche. Het delen van de informatie waarin je lezers geïnteresseerd zijn kan niet alleen het vertrouwen van de lezer vergroten, maar het kan ook dienen als een educatie. Potentiële klanten kunnen je hierdoor vertrouwen en zien dat je weet waar je over praat, wat hun uiteindelijk kan aanzetten tot aankoop.

Klantenbinding

Blogs geven je de mogelijkheid te communiceren met je doelgroep. Door feedback van je lezers te ontvangen creëer je interactie dat meer inhoud dan alleen een stuk tekst op je scherm. Doormiddel van vragen beantwoorden, het betrekken van je lezers en hun info te leveren kan je de lezer het gevoel geven dat ze ertoe doen en dat ze belangrijk voor je zijn.
Ook kan je blog dienen als een middel om je klanten op de hoogte te houden van updates, nieuwe producten of aanbiedingen. Door deze informatie te tonen in een interessante boeiende blogpost raken lezers geïnteresseerd wat misschien wel lijdt tot aankopen of vaker bezoek aan je website.

Vertrouwen opbouwen
Vertrouwen is een belangrijk aspect in een zakelijke relatie. In een blog kun je naam maken waarop je de identiteit van je bedrijf kan tonen, De realiteit van je bedrijf kunt blootstellen, succesverhalen kunt delen en uitdagingen waartegen je bent aangelopen, kunnen een positieve bijdrage leveren aan het onderhouden van een band met je lezers. Tegenwoordig geven mensen vooral de voorkeur aan merken die eerlijk en oprecht zijn. Hier kun je met je blog op inspelen doormiddel van de realiteit van je bedrijf te tonen, dit kan een effectieve manier zijn om een relatie op te bouwen met je lezer wat zich uit in vertrouwen en misschien uiteindelijk zelfs in aankopen. 

Populaire blogs

Frankwatching; Frankwatching is een groot Nederlands online platform dat zich focust op marketing, communicatie, sociale media en alles wat zich ontwikkelt rondom digitale ontwikkelingen. In 2004 richtte Frank Janssen het platform op, ondertussen heeft het platform zich ontwikkeld tot een informatiebron voor kennis in de digitale wereld.
Het doel van Frankwatching is om moderne trends en inzichten te delen met marketeers, communicatieprofessionals, ondernemers en geïnteresseerden in het digitale domein. Dit doen ze door het delen van blogs, artikelen en evenementen.

Dutch Cowboys; werd in 2005 opgericht en is sindsdien een invloedrijk Nederlands online platform dat zich op popcultuur, media en technologie richt. Dutch Cowboys heeft de naam dat zij relevant nieuws leveren over technologie en ontwikkelingen op digitaal vlak. Ook volgen zij de nieuwste trends wat betreft gadgets, apps de internetcultuur en meer. Dit maakt het een waardevol platform voor ICT-professionals. Buiten nieuwsberichten om heeft Dutch cowboys ook diepgaande artikelen en opiniebijdrages over relevante onderwerpen. Dit helpt een beter beeld te krijgen van de digitale wereld.

Fashionchick; is de juiste bestemming voor echte mode fanaten. Het platform focust zich op alles rondom mode, de nieuwste fashion trends en inspiratie voor outfits. Fashionchick is opgericht in 2008, sindsdien is fashionshop uitgegroeid tot een groot platform in de modewereld.

Bij olivida.nl vind je natuurlijke skincare voor een stralende huid. Bestel eenvoudig en verzorg je huid met kwaliteitsproducten.