Restaurants

Wat is een restaurant

Een restaurant is in princiepe simpel weg een vestiging waarbij je eten kan kopen en daar eten. Het kan aleen maar ook met andere mensen erbij. Dit eten wordt natuurlijk gemaakt door koks die ook daar in de vestiging werken. De serveerders zijn dan ook de mensen die de bestellingen aannemen en ook het eten aan de tafels geven waar mensen eten.

Vroeger hadden wij nog geen restaurants. Vroeger was het gewoon simpel weg dat mensen of op bezoek komen om te eten of gewoon eten maar aleen thuis tot dat de restaurants kwamen. Ook waren er vroeger veel herbergen waar je eigenlijk ging om drank te nemen maar vroeger kon je ernaast ook voedsel eten, dit kan je eigenlijk wel zien als een restaurant maar dan voor de mensen die drank nemen.

Geschiedenis restaurants

Het concept van een restaurant was officieel onstaan in 1765 in Parijs. Dit restaurant die in 1765 ontstond heete de ''Boulanger''. In dit restaurant werd in princiepe eerst eigenlijk meer en deels bouillons geserveerd, daar naast werden er ook meer dingen aan het menu toegevoegd zoals fruit, toetjes, vlees en nog meer. Ook werden er in het restaurant ideeen uitgevonden zoals het concept van een menu, apparte tafels en flexibel kunnen werken door de uren heen. Dit manier van werken noemen ze de ''bain marie'' techniek. Dit is in princiepe gewoon een manier van koken waardoor je niet in een tijdsnood kwam te zitten door het beheren van de temperatuur van het eten. Echter zijn er wel verhalen dat het concept van een restaurant wel veel eerder is begonnen.

Er wordt bijvoorbeeld gezegt dat er al een soort van informatie over restaurants gevonden is duizende jaren geleden. In 512 voor christus was er een zelfde concept als een restaurant die eigenlijk. Vroeger zou dan ook ontbijtgranen, wildegevolgelte en uien geserveerd worden. Ook in de tijd van de Grieken en de Romeinen hadden mensen bewijs gevonden dat zij ook een soort van service hadden waarbij je voorberreide maaltijden maakte. In deze tijden waren er natuurlijk echter geen prive keukens, laat staan een keuken. Soms werd dit eten gewoon buiten of binnen in het huis gemaakt. Dit hadden zij in alemaal in Pompeii gevonden, doormiddel van een antieke steen platform waarbij er ronde stene platen zaten. Zij denken dat dit hetzelfde is als een tegenwoordige tafel met een bord. Natuurlijk kan dit niet accuraat zijn maar onderzoekers zijn er meer en deels overtuigt van.

Het woord restaurant komt eigenlijk van het woord restaurer. Restaurer betekend dan ook herstellen in het Frans. Een Restaurant had vroeger ook een andere functie. Het was namelijk zo dat een restaurant eigenlijk bedoelt was voor vermoeide en of zieke reizigers die snel eten nodig en verzorging nodig hebben. Van dat punt werd door de tijd heen een restaurant langzamer hand een plek waar mensen simpel en snel eten kunnen halen om ook te rusten.

Soorten restaurants

Tijdens de 19e eeuw is natuurlijk de goei van restaurant vestigingen flink gegroeit. Hierdoor heb je ook verschilende soorten restauranten gekregen wereldwijd. Van de Aziatische keuken naar de Latijnse keuken tot aan de Americaanse keuken. Al helemaal in de 21e eeuw zijn dit soort restaurants overal toegangbaar. Dus hoef je niet meer naar Turkije te vliegen om een Turkse pizza te halen, tegenwoordig kan dat bijna overal. Ook is het zo dat je verschillende soorten restaurants hebt voor verschillende soorten restaurants die bijvoorbeld de service anders doen. Het standard eten bij een standard restaurant is meestal: Vegetarisch, vis of vlees. Ook heb je restaurants die cuisines aanbieden. Dit wordt vaak gedaan bij bijvoorbeeld Italiaans, Koreaans,Chines, Japans, Indisch, Frans, Mexicaans en Thais eten.

Ook heb je manieren van service aanbod zoals een tapasbar, een sushi trein, een tastet service, een buffet service of een yum cha service. Daarnaast heb je ook zelfs restaurants die bijna geautomatiseerd werken zoals met bijvoorbeeldrobots. Ook wat er is zijn soorten bedieningen, hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan fastfood, fine dining of casual dining. Bijvoorbeeld bij fast food retaurants is het zo dat het eten super snel en ook voorbereid geleverd worden zoals bij de Mac.

Fine dining restaurants is bijvoorbeeld het tegenovergestelde, hier bij zit je bij een luxe tafel met chique maaltijden en netjes gezet bestek, Casual dining is een balans tussen fast food en fine dining, het heeft dan wel standards maar het is niet al te luxe, denk maar bijvoorbeeld aan patat zaken. Zelfs cafes zijn in princiepe een soort van restaurants aleen serveren zij meer en deels drinken dan eten.

Beoordelingen restaurants

Natuurlijk is het belangrijk om te weten of het restaurant een goeie naam heeft of niet. Ook hiervoor is er een bepaalde systeem gemaakt doormiddel van een beoordeling die wordt gegeven. Hiervoor heb je sterrenrestaurants, dit zijn restaurants die door ervaren mensen beoordeeld worden die vanuit een bureau komen. Het doel is om het voedsel van een restaurant te beoordelen om te zien of zij een ster waardig zijn. Een ster kan aangeven of een restaurant goed eten kan verkopen. Hoe meer sterren een restaurant heeft hoe meer het aan geeft dat het een kwalitatieve vestiging is. In princiepe kan een restaurant maar 5 sterren in totaal behalen wat de hooste beoordeling is.

Tegenwoordig in de 21e eeuw zijn er wel complicaties voor restaurants, doordat de Corona maatregelen zijn uitgebroken is zijn er ook veel regels en regulaties aangehaakt. Een restaurant kan bijvoorbeeld niet druk zijn. Vroeger was het zelfs dat restauranten hun deuren niet meer mochten openen voor een bepaalde tijd. Dit kan voor restauranten veel meer kosten en zorgen geven. Hierdoor zijn er inderdaad veel restauranten faliet geraakt en zijn mensen hun bedrijf helaas verloren. Dit zal wel in de toekomst veranderen maar dit is best wel een deuk in de geschiedenis van restuaranten.