Joegoslavië en zijn geschiedenis

Joegoslavië, een verenigd stuk land waarbij vele slavische landen bijeen gekomen. Een land dat al net voor het jaar 2000 veel te maken had met interne conflicten zoals burgeroorlogen voor onafhankelijkheid, velen zijn hierdoor uit het land gevlucht. De bedoeling van dit verenigte stuk land is om een volmaakte staat te geven aan de Balkanstaten ze met elkaar beschermt zijn tegen de andere Europese staten. Het was namelijk zo dat destijds de Balkanstaten vaak overgenomen werden door keizerrijken. Van de Ottomanen tot aan het Duitse Rijk heeft deze landen er genoeg van en hebben hierdoor het land Joegoslavië gesticht. Toch kan het vaak onduidelijk zijn over de geschiedenis van Joegoslavië en wat zij allemaal gedaan hebben voor elkaar. Als u meer wilt weten over het oude verenigde staat van Joegoslavië dan zit u op de juiste tekst. In deze tekst gaat u allemaal leren over het verleden  van Joegoslavië, wat zij allemaal gedaan hebben en hoe het stuk land gesticht is in detail.

Wat is Joegoslavië

Het land was meteen in een gekomen na de Eerste Wereldoorlog. Joegoslavië was een staat dat gesticht is voor iedere slavische mensen, hiervoor was er een opstand gestart om dit land werkelijkheid te maken en is vanaf dat punt Joegoslavië gesticht. Joegoslavië betekent in het kort ''Zuid Slavië'' (‘’jug’’ betekend zuid en ‘’slaveni’’ betekent de Slavische mensen). Hierdoor is er een combinatie van de twee gemaakt en Joegoslavië als naam gegeven. Samen met een commissie tussen Slovenen, Kroaten en Serven hebben de staten samen besloten om een koning te beroepen van de Karadordevic dynastie een Servische koninklijke familie. Hiermee is er officieel de eerste Joegoslavische dynastie opgericht en is de de staat benoemd tot de Koninkrijk van Joegoslavië. Toch was dit al meteen het begin van het einde, er kwam namelijk een conflict met Kroatië. Een servische sheriff heeft namelijk een paar leden van de Kroatisch oppositiepartij neergeschoten waarbij er een paar weken laten meer mensen neer waren geschoten waarbij ook de leider van de partij neergeschoten werd. Daarna werd er al meteen de constitutie van Joegoslavië vernietigd, nationale politieke partijen verbannen en heeft hiermee totale macht overgenomen in het land en uiteindelijk de staat hernoemt naar Joegoslavië. Hiermee hoopte de koning om tegen de separatisten op te gaan en tegen de nationalisten te gaan zodat er zo min mogelijk opstanden zouden komen. Daarnaast heeft hij ook een nieuwe constitu ingesteld om zijn ''dictatorschap'' op te zeggen in 1931, ook dit werd gedaan om mogelijk opstanden tegen te gaan om hun geen reden te geven. Dit werd toch niet goed gevonden door een paar Europese landen zoals Italië, Duitsland en de Sovjet Unie waarbij er al een absolute macht bestaat en die niet in Joegoslavië verloren wil hebben.

Een vrije Joegoslavië?

Voor dit constitu en waar de koning heen wilt gaan waren ze er hier niet mee eens. Dit heeft de drie landen zelfs actiever willen maken in Europese politiek zoals in Joegoslavië om absolute macht te behouden. Toch deed Koning Alexander dit om Joegoslavië meer gecentraliseerde te maken en historische grenzen van de slavische landen te vervangen met meer gelijke en realistischere grenzen met behulp van de Balkaanse rivieren. Na deze veranderingen in de politiek om het meer gecentraliseerd te houden werd daardoor het Communisme toch verbannen in de Joegoslavische politiek. Helaas komt de koning toch te overlijden na een bezoek aan Frankrijk in 1934. De koning werd neergeschoten door een scherpschutter Ivan Mihailov. Een revolutionair in de Macedonische Organisatie in samenwerking met de Ustashe, een Kroaatse fascistische revolutionair organisatie. Hierdoor kwam zijn 11 jarige zoon Peter de tweede aan de macht met een raad dat bestuurd werd met zijn neef, Prins Paul. Een raad werd altijd opgezet voor monarchen die jonger dan 18 jaar waren omdat zij eigenlijk nog veel te jong zijn om een land te besturen maar toch hebben ze geen keus. Vanaf dit punt werd door de successie er meer onderdrukking gegeven tegen Joegoslavië en kwam er een opstand in Kroatië om een autonomische staat voor Kroatië te maken die toch nog behoorde tot Joegoslavië maar wel een beetje zijn eigen ding mocht doen.

Het einde van het Koninkrijk

Toch had Kroatië andere plannen en wou een onafhankelijke reputatie opbouwen met de andere landen, dit werd meteen gestopt voor de tweede wereldoorlog en dat Joegoslavië onderdrukt werd om mee te doen met het Berlijn Pact. Dit was een samenwerking tussen de fascistische landen zoals Japan, Duitsland en Italië waarbij landen zoals Roemenië en Hongarije ook deze alliantie zouden meedoen, het doel van deze alliantie was om samen tegen andere landen te verdedigen zoals de Sovjet Unie en of de Geallieerde landen. Dit duurde alleen heel erg kort nadat de Paul terugkwam na de onderhandelingen voor de samenwerking en werd er meteen een coup gestart. Hierdoor werd de Joegoslavische koning verbannen van zijn troon en nam de Joegoslavische Generaal, Dusan Simovic de macht overgenomen. Ook werden er onderhandelaars van de onderhandelingen gearresteerd. Hierdoor kreeg Koning Peter die nog 17 jaar was de volledige macht en had Duitsland een reden om Joegoslavië binnen te vallen. Hierdoor werd Joegoslavië in de oorlog overgenomen door Duitsland en werd het land tussen Italië en Duitsland gedeeld.

Joegoslavië en het Communisme

Na het einde van de oorlog werden er verkiezingen gehouden omdat er een nieuwe regering moest komen. De winnaar van de verkiezingen waren de Communisten met heel veel zetels in hun bezitting. Door de overwinning werd Koning Peter afgezet als Koning nadat hij eerst verbannen werd uit Joegoslavië en werd de Federale Republiek van Joegoslavië gesticht. Ook al wees de koning de abdicatie af. De leider van Joegoslavië was nu Generaal Tito en zijn vijanden werden meteen weg gezet. De eerste actie van Tito was om republieken op te stellen voor ieder slavische land die vroeger zich aangesloten heeft aan het Koninkrijk. Dit heeft hij overgenomen van de Sovjet Unie omdat hij het systeem van de Sovjets een goed systeem vond en dit heel goed kon gebruiken in zijn land. de federale hoofdstad werd ook verplaatst naar Belgrade. Daarnaast werden er voor iedere republiek vlaggen gemaakt en tot slot wou Tito zich meer focussen op de politiek omdat dit belangrijk is in een staat met meerdere culturen en landen.