Leven als een digital nomad, wat houdt dat in?
Misschien heb je nog nooit gehoord van de term digital nomad. Toch heb je waarschijnlijk wel gehoord van mensen die de hele wereld rondreizen, terwijl zij op hun computer gewoon hun werk doen. Dit zijn digitial nomads.
Voor veel mensen klinkt het interessant om op deze manier te leven. Toch doen veel mensen het niet. Het is natuurlijk ook wel een grote en spannende stap om dit te gaan doen. Veel mensen hebben ook geen idee waar ze moeten beginnen en hoe ze dit aan moeten pakken. Er zijn ook mensen die dit helemaal niet zien zitten, zo ver weg van vrienden en familie.
In dit blog lees je hoe het leven van een digital nomad eruitziet. Je leest wat de voor- en nadelen zijn, en hoe je dit leven het beste kunt invullen. Waar begin je als je wilt gaan leven als een digital nomad? Nadat je dit artikel gelezen hebt, kun je zelf beslissen of je het een goed idee vindt om op deze manier te leven.
Wat is een digital nomad
Digital nomad, de naam zegt het eigenlijk al. Je bent een soort van nomade, je reist de wereld rond zonder een vaste verblijfplaats. Ondertussen werk jij op je computer om een inkomen te verdienen. Vandaar dat het woord digital in de naam verwerkt is.
Je leeft dus locatie-onafhankelijk. Dit is natuurlijk superaantrekkelijk, want je kunt gaan en staan waar je wilt. Natuurlijk is niet elk werk geschikt om te doen als digital nomad. Als bouwvakker zul je nooit kunnen leven als digital nomad.
Hoe word je een digtital nomad?
Je kan alleen een digital nomad worden, wanneer jij een baan hebt waarmee je op afstand kan werken. Je moet dus een branche vinden waarbij je niet fysiek aanwezig hoeft te zijn op je werk. Verder is het makkelijk wanneer jij je eigen bedrijf hebt of een freelancer bent. Soms is het ook mogelijk om een digital nomad te zijn, wanneer jij wel een ‘normale’ baan in loondienst hebt. Echter, dan heb je natuurlijk wel toestemming nodig van je baas.
Natuurlijk moet je wel werk kiezen wat je leuk vindt. Als jij stom werk moet doen, dan is het nog steeds stom, ook al zit je aan de andere kant van de wereld. Je moet er natuurlijk ook wel een beetje talent voor hebben, en bepaalde kennis en vaardigheden hebben. Verder moet je er natuurlijk genoeg geld mee verdienen, zodat jij kan voorzien in je levensonderhoud.
Een aantal voorbeelden van werk dat goed te doen is als digital nomad: programmeur, web developer, marketingconsultant, grafisch vormgever, blogger, SEO-specialist, schrijver, filmmaker, fotograaf en klantenservice medewerker. Denk niet dat het makkelijk is om te werken als digital nomad. Net als met een ‘echte’ baan, moet je er gewoon voor werken.
Maak duidelijke afspraken
Je kunt alleen maar succesvol zijn als digital nomad, wanneer jij duidelijke afspraken maakt met je klanten. Er kleven natuurlijk ook nadelen aan het werken als digital nomad. Jij bent op andere tijden wakker dan je klanten bijvoorbeeld. Verder kun je ze niet in het echt ontmoeten. Dit kan een nadelig effect hebben op de samenwerking. Gelukkig kun je dit voorkomen, maar dan moet je wel goede afspraken maken. Je klanten moeten weten wat ze kunnen verwachten van jou. Alleen op die manier kun je een soepele samenwerking opzetten. Maak dus afspraken over deadlines, en contactmomenten. Zo kan er geen onderlinge frustratie ontstaan.
Wat heb je nodig?
Er zijn een aantal spullen die je absoluut nodig hebt wanneer jij aan de slag wilt gaan als digital nomad. Een laptop is natuurlijk essentieel. Je moet verder de beschikking hebben over een internetverbinding. En stroom om je laptop op te laden. Dit zijn de eerste levensbehoeftes, deze zijn van levensbelang.
Het is een goede zet om een lokale simkaart te kopen. Deze kun je vervolgens gebruiken als mobiele hotspot wanneer je onverhoopt zonder internet komt te zitten. Ook kun je op deze manier gewoon doorwerken wanneer je in de bus, de trein of in het vliegtuig zit. Het is verder een erg goed idee om een powerbank aan te schaffen. Zo heb je eigenlijk bijna geen kans om zonder stroom te zitten. En de powerbank is ook een handige tool wanneer je onderweg bent en toch wat werk wil verrichten.
Apps om contact te onderhouden
Zoals we al eerder zeiden, is het belangrijk om goede afspraken te maken met je klanten. Hier hoort een goede communicatie bij. Je moet dus over de juiste software beschikken om met klanten te communiceren. Zoom en Skype zijn hier bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor. Het is ook handig om een app te downloaden waarmee je kunt zien hoe laat het is in verschillende landen. Zo voorkom je dat je iemand in de nacht wakker belt. Natuurlijk is het ook handig om over goede reisspullen te beschikken. Een goede koffer is natuurlijk erg belangrijk.
Waar vind je goede plekken om te werken?
Een goede plek om als digital nomad aan de slag te gaan moet altijd internet en stroom hebben. Verder is het fijn wanneer er cafés en restaurants in de buurt zijn. Ook is het leuk wanneer er een goed plekje is om te werken. Het hangt ook af per persoon. Sommige vinden het leuk om op drukke plekken te werken zoals in een restaurant. Andere vinden rust belangrijk en werken vanuit hun hotel.
Er zijn ook altijd wel flexplekken te vinden, waar andere digital nomads aanwezig zijn. Het is leuk om wat collega’s aan te treffen. Zo kun je leuke vriendschappen sluiten, en heb je geen last van eenzaamheid. Er zijn ook handige guides geschreven over het leven als een digital nomad. Je hoeft dus niet alles zelf uit te vinden, maar kunt aan de hand van deze informatie in de voetsporen van anderen treden. Dit is wel zo makkelijk!
Wat zijn de beste landen om naar toe te gaan als digital nomad?
Je kan in principe overal ter wereld aan de slag, zolang je maar de beschikking hebt over stroom en internet. Natuurlijk, wanneer je toch een keuze kunt maken, is het wel zo slim om naar een land te gaan waar de kosten van het leven laag zijn. Hierdoor hoef je minder te verdienen. Je kunt dan of minder werken, of je kunt ook gemakkelijk rondkomen met een laag inkomen. Sommige digital nomads verdienen maar 700 euro per maand, maar kunnen toch nog prima rondkomen.
Data recovery, oftewel het herstel van verloren gegevens, is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van onze digitale wereld. Of je nu op zoek bent naar verloren foto's, belangrijke documenten of gewoon de hele inhoud van je harde schijf.