Deze plekjes mag je niet missen tijdens je vakantie in Friesland!

Varen in Friesland

Wanneer je aan water denkt komt de provincie Friesland al snel in beeld. Varen in Friesland is namelijk erg gewild door de door de prachtige omgeving en vele mogelijkheden. Ruime meertjes, leuke slootjes en vaartjes en gezellige steden, stadjes en dorpen. Vandaar dat dit ook wel eens de watersport provincie van Nederland wordt genoemd. Friesland bestaat voor ongeveer 40 procent uit water. Dit wordt gecombineerd met langgerekte weilanden en heide waar je doorheen kunt varen. Naast het zeilen en het kitesurfen worden de meren hier veel gebruikt voor vaarvakanties met zeiljacht of motorboot.

Om een boot te huren kun je in meerdere plaatsen terecht. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Sneek waar ieder jaar vele zeilboten te zien zijn. Maar ook het Friese dorp Heeg is een hele centrale plaats voor vaarwegen in Friesland en een geweldig startpunt voor een dag zeilen op het Heegermeer en de Fluessen. Wanneer je dit dorp bezoekt zal het je al snel opvallen dat hier ontzettend veel boten te vinden zijn. Dit komt onder andere door de vele jachthavens.

Varen in Friesland tijdens het vaarseizoen

Friesland heeft ontzettend veel water tot haar beschikking. Zo kun je hier vaarten, grachten, sloten en kanalen vinden. Maar ook kleine en grote meren zijn er in deze provincie genoeg te vinden. Uiteraard kun je vanuit Friesland ook mooi richting de Waddeneilanden varen met één van onze kajuitzeiljachten. Tijdens het vaarseizoen kan het heel druk zijn op het water. Of je ziet ineens heel veel zeilboten door het skûtsjesilen. Toch zijn er ook wel rustige plekjes te vinden om aan te meren.

Mooi vaargebied

In Friesland heb je prachtige locaties waar je kunt varen. Toch steken er een paar bovenuit. Hieronder beschrijven wij een aantal van deze vaargebieden waar ook jij heerlijk kunt gaan varen.

Varen in Friesland: Heeg

Wil je een dagje varen met een sloep of zeilboot of je vaarvakantie in Friesland doorbrengen in een Tiny Houseboat of Kajuitzeiljacht. Dan is Bootverhuur Friesland | Genieten op het water in Heeg een prima startpunt. Op vijf minuten vaarafstand van het Heegermeer met ruime parkeermogelijkheden de ideale uitvalsbasis.

De Waddenzee

Hoewel de Waddenzee niet bedoeld is voor beginnende stuurlui, is het wel een prachtige locatie om te varen in Friesland. Heb je nog geen ervaring op het water? Doe dan eerst wat ervaring op in andere vaargebieden. Wanneer je dit een aantal keren hebt gedaan is de Waddenzee zeker een mooie belevenis! Met de prachtige eilanden en zandplaten in de verte, het verschil tussen eb en de mooie zonsondergangen is dit echt een genot.