Hoe start je jouw zwembad op na de winter?

Thuis zwembaden die winterklaar zijn gemaakt om de winter in goede staat door te komen moeten weer van stal gehaald worden. En als je denkt dat het nog steeds zo schoon en vrij is ongemakkelijkheden omdat je dit zo heb achtergelaten voor de winterstop, dan staat er toch nog een hele klus te wachten. We leggen je hier uit wat je moet doen.


Het gaat hier dus vooral om de opzetzwembaden aangezien die de hele winter door kunnen blijven staan. Opblaaszwembaden daarentegen worden na de schoonmaak opgevouwen en droog opgeborgen. De opzetzwembaden hebben dus nog veel werk nodig om het zwemseizoen te kunnen starten.


Buitenkant zwembad reinigen


Verwijder al het vuil van de afdekking van het zwembad en het eventueel achtergebleven smelt- en regenwater. Reinig de afdekking met een zachte borstel en water en droog het buiten in de zon voordat je het op een droge plaats opbergt.

Maak de skimmers en afvoeren in het zwembad schoon en verwijder al het vuil in en rond het zwembad.

Filterpomp opstarten


Zwembad filterpompen kunnen niet worden gestart voordat het waterniveau van het zwembad halverwege de skimmer is verhoogd, vul het zwembad dus tot zover met water. Totdat het waterpeil is gestegen controleer je of het apparatuur goed werkt. Plaats de pomp terug en vervang alle aftappluggen voor de pomp, filter verwarming, et cetera,

Laat de pomp een tijdje draaien totdat die op temperatuur is. Zorg ervoor dat alle winter pluggen uit de retourleidingen en skimmers zijn verwijderd.

Zodra alle leidingen zijn aangesloten en het waterpeil is verhoogd check je het zwembad op eventuele lekken. Als er lekken zijn schakel je de pomp uit en repareer ze. Als er geen lekken zijn laat de pomp dan 24 uur non-stop draaien.


Binnenkant zwembad reinigen


Maak de wanden van het zwembad schoon en zuig al het vuil en afval van de zwembadbodem. Voor zwembaden die geen cartridge filters hebben kan het opzuigen van het vuil worden gedaan door de kleppen van het filtersysteem in bypass van de filter te schakelen en het water naar de afvoer te sturen. Hierdoor zal al het vuil het filter omzeilen en door de afvoer weggespoeld worden. Indien nodig spoel je het filter weer schoon.

Het waterniveau zal dalen als het vuil via de afvoer wordt weggespoeld, vul het water dus bij met een tuinslang terwijl je de zwembadbodem stofzuigt.

Wateronderhoud starten

Controleer nu de ph waarde van het zwembadwater. Het eerste check je het cyanuurzuur, omdat dat zal bepalen of er meer water moet vervangen door vers water. Is deze hoger dan 30 ppm dan zal je vers water moeten toevoegen tot deze op 10 ppm komt.


Om eventuele algen te behandelen en het water te zuiveren voer je een schokbehandeling met chloor uit. Tijdens de schokbehandeling van het zwembadwater is het belangrijk de pomp aan te zetten. Deze moet ten minste 24 uur continu draaien.